Τούρτα Μπανόφι
280 γρ. μπισκότα McVitie’s Digestive Original
140 γρ. βούτυρο
30 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Για το «dulce de leche»:
1 λίτρο γάλα πλήρες
½ κ.γ. σόδας κουζίνας
300 γρ. ζάχαρη
½ λοβός βανίλιας
Για διακόσμηση:
2 μπανάνες
1 χυμός λεμονιού
250 γρ. ρευστή φρέσκια κρέμα γάλακτος
125 γρ. σμέουρα.
1. Βάλτε τα μπισκότα McVitie’s Digestive Original και τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο σε ένα μίξερ. Ψιλοθρυμματίστε και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ. Λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το στα μπισκότα, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Ρίξτε το μείγμα σε μία φόρμα για τούρτες με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ., καλυμμένη με χαρτί φούρνου, πιέζοντας στο κάτω μέρος και τις άκρες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Στη συνέχεια, αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
3. Στο μεταξύ, προετοιμάστε το «dulche de leche» ρίχνοντας το γάλα και τη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνοντάς τα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέστε τον λοβό βανίλιας και τους σπόρους που βγάλατε από αυτόν, προσθέστε τη μαγειρική σόδα και συνεχίστε την ανάμιξη. Συνεχίστε το ζέσταμα, μέχρι να βράσει και ανακατέψτε, έως ότου η κρέμα που σχηματίστηκε να σκουραίνει. Αφαιρέστε τον λοβό βανίλιας και αφήστε τον να ψηθεί για περίπου 2 ώρες σε μέτρια φωτιά, έως ότου επιτευχθεί μία κολλώδης υφή. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
4. Κόψτε τις μπανάνες σε φέτες και βάλτε τις σε ένα μπολ με το χυμό ενός στυμμένου λεμονιού. Πάρτε τη βάση από το ψυγείο και τοποθετήστε τις φέτες μπανάνας πάνω της μέχρι να καλυφθεί πλήρως. Στη συνέχεια, μοιράστε το ζεστό «dulce de leche» πάνω στις φέτες, ισοπεδώνοντας την επιφάνεια καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αφήστε το κέικ στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.
5. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και χρησιμοποιήστε έναν σάκο ζαχαροπλαστικής για να δημιουργήσετε τούφες σαντιγί και να διακοσμήσετε ολόκληρο το κέικ. Κόψτε στη μέση τις φέτες μπανάνας και τακτοποιήστε τις πάνω στο κέικ όπως θέλετε, εναλλάσσοντάς τις με σμέουρα στις πλευρές και στο κέντρο.